lørdag den 16. oktober 2010

StatusTinget v. Marit. Øvelse 1

I forbindelse med folketingets åbningsdebat i år blev jeg opmærksom på et site jeg ikke kendte til; nemlig "StatusTinget". DR har på deres hjemmeside under "nyheder" og efterfølgende "politik" skabt et site, hvor man kan følge med og statusopdatere de enkelte folketingspolitikere på deres Twitter- og Facebookprofil. Sitet er bygget op i en rød og en blå blok (afhængigt af hvilken statsministerkandidat det enkelte parti støtter). Det er muligt at klikke sige ind på de enkelte partiers profiler, og endelig er der opsummeret de seneste nyheder den enkelte politiker har bidraget med på henholsvis Twitter og Facebook. Nederst på sitet er der en beskrivelse af StatusTinget, hvordan det er bygget op, hvem der er med og hvordan/hvorfor den eneklte er placeret som han/hun er.

DR er en Public Service organisation, som med sitet henvender sig til hjemmesidens brugere, herunder specielt dem der interesserer sig for politik, men der kan selvfølgelig også være tale om politisk interesserede borgere, der anser sitet for interessant, vedkommende og overskueligt, og som benytter det som en objektiv indgang til folketingspolitikeres status og brug af de nævnte sociale medier. Man kan i den forbindelse undre sig over at andre sociale medier - f.eks. blogs - ikke er omtalt. Det er med rette et spørgsmål man kan stille afsenderen...

Og hvem er så afsenderen? Bag sitet står en ikke nærmere defineret mailadresse ladn@dr.dk som tilsyneladende varetager driften af sitet. Det er i hvert fald hertil man kan skrive, hvis man har spørgsmål eller har kendskab til en manglende folketingspolitikers Twitter- eller Facebookprofil. Nærmere kommer man ikke en asender her. På DRs forside under "Om DR", "Kontakt" nævnes den ansvarshavende kanalchef for dr.dk Nicolai Porsbo med personlig e-mail adresse, mens der øverst på samme side står at: "Spørgsmål, kommentarer og fejlmeldinger omkring dr.dk bedes sendes direkte til dr.dk@dr.dk". Et andet sted på hjemmesiden henvises til DRs organisation, bestyrelse og direktion, som overordnet politisk og fagligt ansvarlige. Det er altså ikke entydigt og kræver derfor nok en grundigere gennemgang og definition af afsender, før afsenderspørgsmålet kan besvares helt korrekt.

Det er ikke muligt at deltage i debat eller kommentere det enkelte bidrag på sitet. Hvis dette er ønsket, skal man klikke direkte på folketingspolitikerens Twitter- eller Facebookprofil, hvortil det kræves at man er oprettet som bruger. Sleve sitet fra DR er altså orienterende og vi taler om envejskommunikation. Det har formentlig heller ikke været DRs mening på netop dette site at skabe dialog. Denne sevice har DR på andre sites, men i det her tilfælde er det Public Service organisationen, der formidler objektiv politisk information OM debat. Et hurtigt klik videre og egen brugerproil skaber imidlertid hurtigt dialog, men det bliver i så fald ikke en dialog mellem DR og modtageren, men i stedet mellem den enkelte politiker og brugeren.

Lykkes det så for DR at skabe et alment politisk orienterende site med fokus på politikernes faglige og sociale gøren og laden? Ja, jeg finder det i hvert fald spændende, orienterende samt underholdende og vil nok kigge forbi igen. Når det så er sagt, så er der selvfølgelig også faldgrupper, specielt når det drejer sig om objektiviteten. Der er kun ca. 100 folketingspoltikeren hvis profiler bliver nævnt. Det kan betyde at der ikke er flere folketingspolitikere der er aktive på nettet (selvom det selvfølgelig også er en mulighed, at de øvrige politikere benytter sig af ikke nævnte sociale netværk), men det kan også skyldes at DR ikke har fået opsporet andre politikerprofiler, og hvis dette er tilfældet så halter objektiviteten. Det skal også nævnes, at jeg IKKE har været inde og kigge på de enkelte profiler og dermed kan afgøre i hvor høj grad politikerne er poltiske eller private i deres måde at markere sig på.

Ps.
Som det nok er gået op for mine læsere, så bruger jeg ordet "site" i betydning denne-specielle-side og ikke som paraplybegreb for hele DRs hjemmeside. Hvis andre har et bedre ord er jeg meget lydhør...

Og med disse ord vil jeg blot sige tak for din opmærksomhed..