onsdag den 13. oktober 2010

Medievirkelighed 2.0

Det sker desværre alt for sjældent, at en enkelt historie i nyhedsstrømmen skiller sig væsentligt ud på flere niveauer. En sådan er dagens historie om sundhedsminister Bertel Harder, der er citeret i en lang række medier for at sige, at han ikke mener, at passiv rygning er sundhedsskadeligt. Det kunne jeg naturligvis have fortalt ham for længe siden, men når en sundhedsminister, og når denne hedder Bertel Harder, lægger navn til så bastant en udtalelse, så er det altså en rigtig god nyhed. Da jeg først så overskriften tænkte jeg, det sgu modigt Bertel, fordi dén udmelding råber på tørre tæsk fra politiske kolleger, medier og ikke mindst NGO'er.
Meget kan man sige om Bertel Harder, men dum er manden jo ikke, så han må have styr på det, tænkte jeg videre.
Da jeg så læste historien i Politiken, så viste det sig, at han overhovedet ikke havde styr på noget som helst. Og det er den anden nyhed i nyheden - at Bertel Harder, af alle politikere, viser sig så bragende naiv, at han ikke er klar over, det får konsekvenser, når han udtaler til en skribent, at han ikke tror, at passiv rygning er farligt.
Og det leder så hen til den tredje nyhed i nyheden - den nye medievirkelighed, som politikerne skal til at vågne op til. For skribenten viste sig at være blogger på netavisen 180grader.dk, som fangede ministeren umiddelbart efter en høring om rygeloven i København i mandags.
Til Ritzau siger Bertel Harder: "Jeg vidste ikke, at jeg blev interviewet. Vi stod og småsnakkede. Og derfor synes jeg ikke, det er fair, at det bliver udlagt som sundhedsministerens opfattelse. Det grænser til beluring."
Beluringen består ifølge ministeren i, at han normalt plejer at få at vide af journalister, når han bliver interviewet...  Bertel Harder har netop fået første lektion i den nye medievirkelighed, der ikke helt er, som medievirkeligheden var i går.